Vitamin E - hvorfor er det viktig?

I tillegg til de viktige fettsyrene DHA og EPA inneholder HappyMe vitamin D og E. Men hvorfor er akkurat vitamin E så viktig?

Antioksidanten vitamin E

Omega-3-fettsyrer slik som DHA bygges inn i kroppens celler og holder overflaten smidig og fleksibel. DHA er derfor viktig for både cellenes struktur og funksjon. Men slike fettsyrer kan lett oksideres, noe som vil ha en negativ effekt på cellenes funksjon. Vitamin E er akkurat som vitamin C en antioksidant, som beskytter cellemembranen mot frie oksygenradiskaler og holder cellemembranen myk. Antioksidanter hjelper kroppen å nøytralisere såkalte reaktive oksygenforbindelser, som er et biprodukt av kroppens forbrenning av oksygen. Uten antioksidanter ville oksygen fungert som gift for kroppen, så disse er svært viktig for oss. 

Antioksidanter er kroppens naturlige forsvar mot oksidasjon og de hindrer at det dannes en skadelig ubalanse i kroppen som kalles oksidativt stress. Vitamin E er en viktig fettløslig antioksidant som bidrar til å beskytte cellene mot oksidativ stress. Den naturlige formen av vitamin E er produsert fra soyabønner (ikke genmodifisert). 

Et lager av vitamin E

I dag kjenner vi til 13 livsnødvendige vitaminer. Vitamin E er et fettløselig vitamin, i samme kategori som vitamin D. Det forener seg med fett, og blir tatt opp i blodet via tarmen. Kroppen vår kan lagre opptil 1 gram vitamin E. Hos friske mennesker blir omtrent halvparten av alt vitamin E vi spiser tatt opp i kroppen. Lever, lunger, muskler, hjertet og binyrene inneholder mye vitamin E. Det meste blir lagret i fettvev, men også i overflaten på cellene våre og i fettmolekyler i blodet. 

Les også: Vitamin D er viktig for utvikling av barns benbygning

Hvordan få i seg vitamin E

Som for de fleste andre antioksidanter, kan man finne vitamin E i forskjellige fargerike frukter og grønnsaker. Rød paprika, grønne bladgrønnsaker og tørkede aprikoser er noen eksempler. Også i vegetabilske oljer, myk plantemargarin, helkorn, hvetekim og kli, nøtter og frø finner vi vitamin E.  

HappyMe Chewable Calamari Omega-3 er basert på en unik og bærekraftig omega-3 kilde fra calamari. I tillegg til å inneholde fettsyrene DHA og EPA med dokumentert effekt på flere viktige funksjoner i kroppen, inneholder den de viktige vitaminene D og E.