Hvorfor er fisk så viktig?

Hva er det egentlig som gjør at helsemyndighetene til stadighet minner oss om at vi må spise fisk 2 - 3 ganger i uken? Og at den gjerne bør være fet?

Kort fortalt inneholder fisken fettsyrer som er viktige for oss mennesker. Ofte omtaler vi dem bare som omega-3, hvor to av de kanskje viktigste heter fettsyrene DHA og EPA. DHA er viktig for flere områder i kroppen, en av dem er hjernen. Som vi vet, styrer hjernen både hukommelse, oppmerksomhet, planlegging, problemløsning samt sosial oppførsel. 

Både nervevev, hjernen og øyet inneholder mye DHA naturlig. DHA-fettsyren er derimot en fettsyre som kroppen i liten grad klarer å danne selv. Derfor er vi avhengige av å få tilført denne fettsyren gjennom matvarer, spesielt fet fisk. 

Barnas små kropper er i full fart med å utvikle seg i barne- og ungdomsårene, derfor er det viktig at de får i seg riktige næringsstoffer som er nødvendig for at kroppen skal kunne vokse og utvikle seg normalt. Blant annet skjer dette:

  • Hjernens vekt kan øke med 5 - 10% i løpet av bare ett par år. 
  • Skarpsynet utvikler seg helt frem til 6 - 7 års alderen. 
  • Skjelettet hos barn må stadig fornyes siden de vokser i snitt 5 - 6 cm i året. I løpet av tenårene dobles vekten av skjelettet. 

Når vi vet at spesielt skolebarn trenger god hukommelse, og evnen til problemløsning, kan vi tenke oss hvor viktig fettsyrene er, også for barn. 

Riktig ernæring er viktig både når barna skal konsentrere seg om skolearbeidet og huske det de lærer.

De to første årene vokser barnets hjerne veldig raskt, men utviklingen fortsetter også videre gjennom barne- og ungdomsårene. Maten barnet spiser påvirker prosessen og spesielt DHA har vist seg å spille en rolle i normal hjerneutvikling. Når vi spiser sjømat eller kosttilskudd som inneholder DHA øker mengden av fettsyren i blodet og den kan tas opp videre i hjernen. 

Hele 90% av omega-3-fettsyrene i hjernen består av DHA.

Det er dokumentert at et inntak på 250 mg DHA daglig bidrar til å opprettholde normal hjernefunksjon. Omega-3 er derfor en viktig byggekloss for hjernen. Én tyggepute med HappyMe inneholder 250 mg DHA i tilleg til fettsyren EPA og de viktige vitaminene D og E. 

Bestill HappyMe i dag!

HappyMe Chewable Calamari Omega-3 inneholder omega-3-fettsyrene DHA og EPA, vitamin D og E. Én pute dekker behovet av den essensielle fettsyren DHA, som har dokumentert effekt på hjerne*-, syn*- og hjertefunksjonen*. Bestill i dag fra kun 199, - (u/porto).

*Dokumentert effekt ved 250 mg DHA per døgn. 
**Dokumentert effekt ved 250mg DHA og EPA per døgn.